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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Dietary sources of fiber intake in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Sardinha, Aline Nascimento [1, 2] ; Canella, Daniela Silva [3, 4] ; Bortoletto Martins, Ana Paula [4, 3] ; Claro, Rafael Moreira [4, 5] ; Levy, Renata Bertazzi [4, 6]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Saude Publ, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Med, Dept Prevent Med, Programa Formacao Pesquisa, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Saude Publ, Programa Pos Grad Nutr Saude Publ, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Nucleo Pesquisas Epidemi Nutr & Saude, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
[5] Univ Fed Minas Gerais, Escola Enfermagem, Dept Nutr, Belo Horizonte, MG - Brazil
[6] Univ Sao Paulo, Fac Med, Dept Prevent Med, BR-05508 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: APPETITE; v. 79, p. 134-138, AUG 1 2014.
Citações Web of Science: 5
Resumo

The objective of this study was to estimate the household availability of fibers in Brazil and to identify the dietary sources of this nutrient. Data from the 2008-2009 Household Budget Survey were used to estimate national household availability and density of fibers and also according to stratifications defined by income level, five regions and area (rural or urban). The contribution of the different food groups, classified by the nature, extent and purpose of processing, to total fibers available in Brazilian households was also determined. The mean density of per capita fibers was 7.6 g/1000 kcal. Higher availability and density of fibers was observed in households situated in rural areas and among low-income families. The main dietary sources of fiber were beans, bread, rice, fruit, vegetables and manioc flour. Fiber intake was found to be insufficient. Therefore, actions promoting a healthy diet are needed to improve the dietary quality of the Brazilian population. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 10/17080-9 - Impacto do Programa Bolsa Família sobre a aquisição de alimentos em famílias brasileiras de baixa renda
Beneficiário:Ana Paula Bortoletto Martins
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 11/21802-2 - Consumo de fibras alimentares no Brasil
Beneficiário:Aline Nascimento Sardinha
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 10/08421-7 - Influência dos preços dos alimentos e da renda familiar sobre a participação de alimentos ultra-processados na dieta
Beneficiário:Rafael Moreira Claro
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado